EN | RS

Program podrške 2019

Halkbank i ove godine, kao i prethodnih, učestvuje u Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u saradnji sa Ministarstvom privrede i Razvojnom agencijom Srbije, u okviru koga podržava razvoj domaće privrede, kreditiranjem mikro i malih pravnih lica, preduzetnika i zadruga.

Ove godine Ministarstvo privrede je iz budžeta izdvojilo milijardu dinara za bespovratne pozajmice privrednicima, a Halkbanka je opet izabrana kao pouzdan i dugogodišnji saradnik u realizaciji Programa.

Namena sredstava iz Programa je sufinansiranje nabavke proizvodne opreme i mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, delova i specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara, a novina ove godine je mogućnost nabavke građevinske opreme i mehanizacije za izvođenje građevinskih radova.

Sredstva ne mogu da se koriste za: plaćanje PDV-a, pokrivanja troškova koji su nastali u vezi nabavke opreme (carina, transport, špedicija i dr.), pokrivanje troškova koji u vezi sa odobravanjem i sprovođenjem bankarskog kredita,  refundaciju sredstava za već nabavljenu opremu, zajmove i rate za otplatu kredita i ostale troškove koji nisu u skladu sa namenom programa.

Finansijski okvir sprovođenja Programa podrazumeva sledeću strukturu u kojoj bespovratna sredstva iznose 25% neto vrednosti opreme - sufinansiranje države (od 500.000 – 5.000.000 dinara), učešće privrednog subjekta 5%, dok je kredit Halkbanke 70%.

Maksimalni neto troškovi nabavke opreme su 20.000.000 dinara, a ukoliko su veći razlika se može finansirati većim sopstvenim učešćem i/ili uvećavanjem kreditnog zahteva kog Halkbanke.

Primarno obezbeđenje je zaloga na kupljenoj opremi.

Pozivamo Vas da iskoristite pogodnosti Programa i da  nam se obratite za sva pitanja i nedoumice.

Vaša Halkbanka.