halkbank

VAŽNO OBAVEŠTENJE o lažnim mejlovima iz HALKBANK-e

16. mart 2022 Vesti

Usled povećanog broja prijava vezanih za maliciozne email-ove koje dobijaju klijenti Halkbanke, želimo ovim putem da obavestimo klijente da ova korespodencija nije ni na koji način povezana sa Bankom niti je Informacioni sistem Banke kompromitovan. Radi se o nimalo originalnom niti sofisticiranom pokušaju Cyber kriminala gde se pošiljalac maskira kao zaposleni Halbanke.

Molimo klijente da obrate pažnju da Banka šalje email-ove isključivo sa domena @halkbank.rs. Svaki drugi email koji dobijete od naše Banke a nije sa ovog domena je lažan. Domen pošiljaoca se vidi (ukoliko koristite email client aplikaciju npr Outlook) u izlomljenim zagradama u polju ’From:’. Ostala polja van zagrada su editabilna i u njih kriminalci mogu upisati bilo šta, uključujući i lažnu domensku adresu Banke.

Primer: From: Petar.Petrović©halkbank.rs <zrenjanin@delmax.rs>
Ovakav email naravno, nije poslala Halkbanka.

Takođe bismo zamolili klijente da ukoliko otvaraju elektronsku poštu na svojim mobilnim uređajima, nikad ne otvaraju na njima attachmente email-ova niti da kliknu na neki aktivni link u email-u. Razlog je taj što se na Androidu i IOS-u ne vide već pomenute <> zagrade te kao pošiljaoca vidite samo polje koje je pošiljalac mogao editovati po svojoj želji. Vaša Halkbanka.